Jak se dostat ze závislosti?

Podstata závislosti a její vliv na náš život

Fakt, že závislost na cokoliv může být mračnem nad našimi životy, je asi něco, na co jsme už zvyklí slyšet. Ale už jste se někdy zastavili a zamysleli se, jak se to děje? Proč je tomu tak? Zamysleme se společně.

Závislost je nekontrolovatelná, kompulzivní nutkání dosáhnout rozkoše nebo úlevy. Může to být závislost na drogách, alkoholu, hracích automatech nebo i na čemkoliv jiném, co vám přináší nějaký druh 'uspokojení'. Může se jednat o závislost na potravinách, sexu, nebo třeba i na sociálních médiích. Pojďme se společně ponořit do hlubin toho, co závislost obnáší, aneb 'jak noc strávit u blikající obrazovky mobilu místo důležitého odpočinku'.

Důležitým bodem, který je třeba uvědomit si, je to, že závislost není jen o potřebě 'dostat se vysoko' nebo 'zapomenout na své problémy'. Je velmi důležité si uvědomit, jak závislost ovlivňuje naše zdraví, vztahy a celkovou kvalitu života.

Jedním z nejzávažnějších dopadů závislosti je komplikace naší sociální situace. Závislý člověk je často izolován od společnosti a ztrácí důvěru blízkých.

Nemusím vám asi připomínat, jak závislost ovlivnila život mé manželky, Moniky. Den co den jsem jí viděl, jak bojuje se svojí závislostí na cigarety, a vždy mě to přimělo přemýšlet, jak jí můžu pomoci.

Anatomie závislosti

Statistická data ukazují, že závislost postihuje velmi vysoký počet lidí po celém světě. Ale co je přesně závislost? Nakoukneme pod pokličku a zjistíme, co závislost dělá s naším mozkem.

Závislost je jako cizí parazit, který našemu mozku 'útočí'. Když jsme závislí, naše tělo a mozek se cítí, jako by potřebovaly určité látky, nebo rutiny, aby mohly fungovat normálně. V průběhu času se naše tělo začne stále více spoléhat na tuto závislost, což vede k neustálé touze a nutkání.

Pro názornější představu si dovolím drobný výlet do světa vědy. Naše tělo produkuje dopamin, neurotransmiter, který nám pomáhá cítit se šťastní. Když jsme závislí, naše tělo vytváří méně tohoto neurotransmiteru, protože si naše tělo myslí, že ho musíme získávat z vnějších zdrojů, jako je například alkohol, drogy, nebo daná rutina, které jsme závislí. To je důvod, proč máme pocit, že potřebujeme danou látku, nebo rutinu, abychom se cítili šťastní nebo 'normální'.

Závislost není výběr, ale stav, kterým prochází tělo při delším vnímání negativních podnětů.

Hledání cesty z labyrintu závislosti

Nyní, když už víme, co je závislost a jak funguje, je čas se podívat, jak se z ní dostat. Protože, jak známo, znalost je moc a je to tím prvním krokem k tomu, abychom se dostali na světlo z tunelu závislosti.

Prvním krokem na cestě z závislosti je přijetí reality. Musíme si přiznat, že máme problém. Toto je zároveň jedním z nejtěžších kroků, jelikož je velmi těžké se podívat pravdě do očí. Ale jak říká staré dobré aforizma - "Pravda osvobozuje".

Druhým krokem je hledání pomoci. To může být pomoc od blízkých, přátel nebo odborných poradníků. Nic není silnější než podpora, kterou vám mohou poskytnout lidé, na kterých vám záleží a kteří se o vás starají.

Třetím a rozhodujícím krokem je akce. Pokud se rozhodnete, že se chcete zbavit závislosti, musíte přímo jednat. Není to cesta růžovou zahradou, ale je to cesta stovky malých krůčků, které nakonec vedou ke skutečnému pokroku.

Svět po závislosti

Máme to! Prošli jsme si cestu z tunelu závislosti a vykročili jsme na světlo. A jak to vypadá na druhé straně? Jaký je svět po závislosti? Spoiler: Je to úžasné.

Život bez závislosti je svobodný život. Je to život, kde máme kontrolu nad svými vlastními myšlenkami, pocity a akcemi. Je to život, kde se můžeme svobodně vyjádřit a jít za tím, co nás opravdu těší a naplňuje.

Svoboda od závislosti může vést k hlubší seberealizaci a uvědomění si toho, kým skutečně jsme. To nám pak umožňuje dělat věci, které nás opravdu baví, bez strachu z toho, co si budou ostatní myslet, nebo co bychom museli udělat, abychom uspokojili naši závislost.

A jak vypadá takový svobodný život? Každodenní život je plný malých radostí, vítězství a okamžiků štěstí, které představují tu opravdu ohromující stránku života. Je to život plný možností a příležitostí. Je to život bez omezení.

Na závěr bych rád řekl, že vzdát se závislosti nemusí být konec. Ve skutečnosti, může to být začátek úplně nového života. Mohu to potvrdit na zkušenostech Moniky, která se pouhých pár měsíců po tom, co přestala kouřit, stala opravdovou sportovkyní, která už několikrát úspěšně doběhla maratonskou trať. Její příběh je dokonalým příkladem toho, jak se může život po závislosti proměnit v něco opravdu úžasného.