Jak odstranit alkohol z dechu?

Pochopte podstatu alkoholu

Na úplném začátku se podívejme na to, co to vlastně alkohol je. Ve chvíli, kdy alkohol vypijete, jeho cesta do vašeho systému začíná. Prostřednictvím žaludku a střev se dostane do krevního řečiště a nakonec do jater. Játra jsou tím orgánem, který se stará o "čištění" alkoholu z vašeho těla. Proces samotného odbourávání alkoholu je poměrně cestujícími, člověkům ho říkají "metabolismus alkoholu". Složitý, ne? Ale nebojte, nyní už to bude jen omáčka.

Alkohol a dech

Alkohol má jednu zvláštnost. Část toho, co vypijete, se neodbourává jen v játrech. Menší část alkoholu se vylučuje právě skrze pokožku a naše dechové cesty. A proto máme po konzumaci alkoholu typický "pivní" nebo "vinný" dech. I když si umyjete zuby nebo si dáte žvýkačku, stále to nebude mít účinek na tento dech. Tímto způsobem se tělo snaží zbavit alkoholu rychleji. Ale co s tím? Jak se toho zbavit?

Voda je všemocná

Jak jsem uvedl výše, alkohol se vylučuje z těla přirozenou cestou a toto vylučování může být urychleno. Jak? No přirozeně, pitím velkého množství vody! Když máte do sebe nalitý alkohol, váše tělo je vlastně v dehydratačním módu. A co je lepšího na rychlou hydrataci než voda? Naše tělo je tak skvěle vytvořená mašina, že mu musíme jen dopřát to správné palivo a ono se postará o zbytek. A voda je naše univerzální superpalivo. Tak vypijte ten vrček vody a nebojte se ho doplnit, když bude třeba!

Potrava jako naši spojenec

Pokud máte v plánu konzumovat alkohol, měl byste vědět, že v určitých okamžicích je nutné se něčím také "zalít". To "něco" je jídlo. Když máte v žaludku jídlo, absorpce alkoholu do krevního oběhu je mnohem pomalejší. A navíc, jídlo může pomoci redukovat intenzitu vašeho "alkoholového" dechu. Snažte se však vyhnout jídlům s vysokým obsahem cibule nebo česneku, které by mohly situaci spíše komplikovat. Takže při příští návštěvě hospody neopomíjte ty sýrové kuličky!

Citrusy a mentol pro svěží dech

Pokud jde o odstranění samotného pachu, můžete se spolehnout na osvědčené triky, jakými jsou citrusy a mentol. Citrusy, obzvlášť limetky a citrony, jsou známy pro svou schopnost neutralizovat zápach. Není nic jednoduššího, než vypít po skleničce drinků sklíčko vody s citronem. A pokud jde o mentol, ten už je tolikrát osvědčený, že ho nemá cenu ani zmiňovat. Takže si nezapomeňte přibalit balíček mentolových žvýkaček nebo pastilek.

Čas léčitel

A nakonec, možná nejlepší rada ze všech - dejte tomu čas. Já vím, není to rada, kterou byste chtěli slyšet, když potřebujete rychlé výsledky, ale je to tak. Čím více času uplyne od chvíle, kdy jste naposledy konzumovali alkohol, tím lépe. Játra potřebují čas na to, aby alkohol zpracovala a tělo potřebuje čas, aby ho vyloučilo. Takže pokud nemáte jinou možnost, jednoduše počkejte. A v příště si připomenu, že alkohol a svěží dech nejdou moc dobře dohromady!