Jak zmírnit abstinenční příznaky alkohol?

Co jsou abstinenční příznaky alkoholu?

Abstinenční příznaky alkoholu jsou nepříjemné, navýsost nepředvídatelné a mohou být i velmi nebezpečné. Toto vyústění závislosti na alkoholu je něco, čemu by chtěl každý širokou obloukem vyhnout, ale skutečnost je taková, že někdy jsou prostě nevyhnutelné. Ale nezoufejte! Existují způsoby, jak tyto příznaky zmírnit, a já jsem tu, abych o nich přinesla světlo.

Důležité je si uvědomit, že abstinenční příznaky alkoholu se mohou vyvíjet do mnoha různých form - od mírných až po těžké. Mírné příznaky zahrnují nepokoj, třes, pocit neklidu, nespavost a žízeň. Těžší příznaky mohou zahrnovat delirium tremens, křeče, halucinace a v některých případech může být situace tak vážná, že vyžaduje lékařskou pomoc.

První krok: Rozhodněte se ke změně

První a nejdůležitější krok na cestě ke zmírnění abstinenčních příznaků alkoholu je rozhodnutí ke změně. Toto, slovy mé babičky, "nemůže nikdo jiný udělat za tebe". Musíte se rozhodnout, že alkoholický životní styl už nechcete a jste připraveni pro změnu.

Obvykle mě zničuje, když mi někdo řekne, že si mám najít "nový koníček" jako způsob, jak se vypořádat se stresující situací. Ale tentokrát, budu to já, kdo tento návrh předloží. Hledání nových aktivit může být skvělým způsobem, jak vyplenit škodlivý zvyk z vašeho života. Nabízí alternativní metody uspokojení a může zlepšit celkovou kvalitu vašeho života. A já vám záručně slibuji, že v Olomouci jsou spousta skvělých možností!

Odstraňte lákadla

Pokud jste se rozhodli, že chcete zmírnit abstinenční příznaky alkoholu a začít žít zdravějším životem, je důležité se zbavit všech lákadel, které by vás mohly přivést zpět na špatnou cestu. To znamená vyklidit dům od alkoholu, opustit místa, kde jste měli ve zvyku pít, a pokud je to možné, omezit kontakt s lidmi, kteří vás mohou svádět k pití.

Možná si pamatujete tu dobu, kdy jsem se přestěhovala do nového bytu v Olomouci a rozhodla se, že se zbavím všeho, co mi připomíná mé bývalé nezdravé stravovací návyky. No, zkuste to udělat i vy. Je to jako jarní úklid, ale o mnoho zdravější a osobněji naplňující!

Podpora ze strany ostatních

Proces zmírnění abstinenčních příznaků alkoholu může být dlouhý a náročný, a proto je nesmírně důležité mít někoho, kdo vám bude oporou. To nemusí být vždy nejbližší rodina nebo přátelé. Skupiny s podobnými problémy či profi poradny nabízí neocenitelnou pomoc. A víte co je na tom nejlepší? Cítíte, že v tom nejste sami.

Ze své zkušenosti vím, že když jsem se snažila přestat kouřit, tím největším motivátorem pro mě byly právě skupinové terapie. Je tam něco nesmírně uklidňujícího na sdílení svých zkušeností a bojů s lidmi, kteří vás skutečně rozumí.

Dosáhněte rovnováhy v těle

Voda je jedním z nejlepších přírodních léků k dispozici. Když se tělo zbavuje alkoholu, je důležité udržet ho hydratované. Takže ano, dostatek vody každý den je klíčové. A co je ještě lepší? Dopojte trochu jídla. Zvláště ti, kteří mají vyšší obsah proteinů a vlákniny, mohou pomoci tělu lépe se vyrovnat s abstinenčními příznaky.

Pamatuje si někdo ten článek o významu pitného režimu, který jsem napsala minulý rok? Opravdu to není žádná věda. Jen se postarejte, abyste měli vždy po ruce láhev vody a pozorovali barvu své moči, aby jste měli jasno, zda jste dostatečně hydratovaní.

Požádejte o profesionální pomoc

Poslední, ale rozhodně ne méně důležitý bod na naší cestě ke zmírnění abstinenčních příznaků alkoholu, je požádat o profesionální pomoc. Pokud máte pocit, že vaše situace je příliš složitá nebo vás děsí, co přijde, nebojte se obrátit na odborníka.

Já osobně měla úžasnou zkušenost s poradním centrem v Olomouci, kde se specializují na závislé na alkoholu. Byli tam pro mě jako andělé strážní, když si procházela svým nejtěžším obdobím. Mám pocit, že bez této podpory bych nikdy nebyla schopná úspěšně zvládnout abstinenční příznaky alkoholu.