Co chybi telu po alkoholu?

Ovlivnění těla alkoholem

Podívejme se nejprve na to, jak přesně naše tělo reaguje na alkohol. Když pijeme, alkohol se dostane do našeho krevního oběhu a ovlivňuje všechny naše orgány. To je důvod, proč můžeme cítit některé z těchto účinků hned po několika panácích. Věděli jste, že dokonce i naše mozek je ovlivněn alkoholem? Pro mě to bylo velké překvapení! Alkohol může zpomalit naše reakce, což je důvod, proč je řízení pod vlivem alkoholu tak nebezpečné. Nemluvíme ani o tom, jaký dopad má pití na naše zažívání! Jednou jsem si dala sklenku vína k večeři a celou noc jsem nemohla usnout kvůli bolesti žaludku. A víte co je na tom nejhorší? Zjistila jsem, že pití alkoholu může vést i k dlouhodobým zdravotním problémům jako je cirhóza nebo rakovina.

Následky kocoviny

Aha, kocovina! Kdo z nás by neznal ten nepříjemný stav, kdy se po bouřlivé noci ráno probudíte a připadáte si jako vyjetý vlak. Hlavu máte jak balón, v ústech písek a jakékoliv světlo či zvuk vás irituje. A v tu chvíli si přejete jen jediné. Rána od sobotního večírku byla fajn, ale ta neděle... eeek! A mám na mysli příšernou neděli, kdy si stěží můžete vzpomenout na své jméno! Uh, dokonce i Lukáš nemohl po opeřenkové party vstát z postele! Všichni víme, že v kocovině trpíme dehydratací. Naše tělo po alkoholu trpí nedostatkem vody a to je důvod proč máme suchou pusu, bolesti hlavy a někdy i závratě. Takže pokud chcete kocovinu zmírnit, hodně pijte! A samozřejmě nemyslím další pivo, ale vodu nebo třeba sportovní nápoje pro doplnění minerálů.

Alkohol a jeho vliv na spánek

Mnoho lidí si myslí, že sklenka vína nebo piva jim pomůže lépe usnout. Ale opak je pravdou. Alkohol nám sice může pomoci usnout rychleji, ale kvalita našeho spánku bude podstatně horší. Budeme se častěji probouzet, budeme mít horší REM fázi (fázi, kdy se dějí sny) a často se ráno probudíme unavení, i když jsme spali 8 hodin. vím to, protože to pro mě byla tvrdá realita. Věřte mi, po večeru plném drinků, se spánek nestává vaším nejlepším přítelem.

Výživové deficity po konzumaci alkoholu

Jednou z nejčastějších otázek, které se lidé ptají po pití alkoholu, je: "Co chybí mému tělu?" A odpověď je jednoduchá: hodně věcí. První a nejdůležitější je voda. Ale kromě toho, alkohol také vyplavuje z našeho těla důležité vitamíny a minerály, jako je vitamín B, C, vápník a mnoho dalších. Takže když máte kocovinu, je dobré se soustředit na doplnění těchto živin.

Jak doplnit ztracené živiny?

V této fázi je důležité, abychom věděli, jak doplnit vše, co naše tělo ztratilo. Jídlo bohaté na vitamíny a minerály může pomoci. Jídla, jako jsou ovoce a zelenina, můžete jíst v hojné míře, stejně jako celozrnné výrobky. Také je dobré se soustředit na doplňování elektrolytů. Nezní to lákavě, ale často může pomoci i jeden nebo dva kelímky jogurtu na vyrovnání zažívání.

Interakce alkoholu a léků

Uměli jste, že alkohol může ovlivnit účinky některých léků? Ano, je to pravda. Některé léky mohou být méně účinné, když je necháme interagovat s alkoholem, zatímco jiné mohou být dokonce nebezpečné. Myslím, že tato informace je důležitá pro všechny. Kdo ví, jestli někdy nebudete muset brát nějaké léky a zároveň budete chtít popíjet.

Čas na detoxikaci

Poté, co jsem si uvědomila všechny negativní účinky alkoholu, jsem se rozhodla dát tělu pauzu a udělat detox. Bylo to těžké, ale stálo to za to. Užívání čerstvých džusů, ovoce a zeleniny, pití hodně vody a cvičení mi pomohlo pocítit se lépe. A víte, co je na tom nejlepší? Cítila jsem se energičtější, byla jsem produktivnější a měla jsem lepší náladu. Takže doporučuji všem vyzkoušet detox od alkoholu, ať už jen na týden nebo na měsíc. Uvidíte, jak se budete cítit lépe!

Závěr: Moje cesta k zdravějšímu životu

Pití alkoholu může být zábava, ale je důležité mít na paměti, jak moc to může ovlivnit naše tělo. Já jsem na to přišla tvrdým způsobem, ale jsem vděčná za to, že jsem se naučila více o svém těle a jak o ně pečovat. Nyní se cítím zdravější a šťastnější a doufám, že i vy najdete svou cestu ke zdravějšímu životu. A nezapomeňte, že vše je o rovnováze. Takže pokud máte občas chuť na sklenku vína nebo piva, nebojte se. Jen to dělejte s mírou a vědomím, jaký dopad to může mít na vaše tělo. Cheers!