Co je detox alkoholu?

Jak určitě víte, v životě jsou chvíle, kdy po líté párty nebo dlouhém týdnu ve službě vás láká možnost dát si pár skleniček alkoholu. Bylo by výtečné zmínit, že tohle se mi stalo i minulý týden, ale jak mi moje žena Jana neustále říká: "Vítězslave, s alkoholem se musí zacházet s úctou a mít nad ním kontrolu. Vždyť to není voda!" A jakmile začnete mít pocit, že je tento konkrétní mantra déle než normální, mohl by pro vás detox alkoholu být vhodným řešením.

Nejdříve si vysvětlíme, co vlastně je detox alkoholu. Je to proces, během kterého dochází k očišťování organismu z alkoholu a dalších jedovatých látek, které se v těle během konzumace alkoholu hromadí. Alkoholický detox je prostě čištění těla od všech toxinů, které alkohol produkuje. To je často prvním krokem v léčebném procesu pro lidi, kteří mají problémy s pitím.

Proč je detox alkoholu důležitý?

Jana mi často říká, že když si dám dva piva místo jednoho, znamená to dvojnásobný nápor na játra. A má pravdu. Můj syn Leopold studuje medicínu a potvrdil mi, že alkohol má toxický účinek na játra a může v těle probouzet řadu nepříjemných stavů a nemocí. I když někdo není závislý na alkoholu, může nadměrná konzumace způsobit vážné zdravotní problémy, včetně alkoholické hepatitidy, cirhózy nebo rakoviny jater.

Leopolda také naučili, že při konzumaci alkoholu tělo spaluje alkohol jako první, což zpomaluje metabolizmus a může vést k přibírání na váze a nárůstu tělesného tuku. Přemýšlejte o tom, kolik kalorií skrývá vaše oblíbené pivo nebo sklenka vína!

Jak probíhá detox alkoholu?

Na začátku detoxu bychom měli přestat pít alkohol. To může být těžké vzhledem k tomu, jak zkreslené může být naše uvažování o tom, co je a co není normální množství alkoholu. A upřímně řečeno, já osobně znám toto provinění. Je třeba připustit, že je velmi efektivní mít někoho, kdo vás podporuje. Pro mě je to moje Jana, která mi každý večer připomíná, proč je tak důležité dbát na svůj alkoholový příjem.

Během procesu detoxikace může nastat spousta nepříjemných příznaků jako je třes, úzkost, nespavost, halucinace nebo dokonce křeče. Proto je důležité, aby detoxikace probíhala pod dohledem lékaře, který může posoudit, zda je potřeba nasadit léky na zmírnění těchto příznaků.

Co lze očekávat po detoxu alkoholu?

Je důležité zmínit, že detoxikace není všelékem. Je to jen první etapa v boji proti problémům s alkoholem. Po detoxu by měl navázat následný léčebný proces, který by měl zahrnovat jak léčebné metody, tak psychosociální podporu.

Na konci detoxu by měla osoba cítit zlepšení svého fyzického zdraví a měla by mít lepší schopnost soustředit se. Může také nastat ztráta váhy, zlepšení stavu pleti a pokles únavy. Po detoxu by měl následovat další léčebný proces, který by měl zahrnovat jak léčbu, tak psychosociální podporu.

Důležité je také zmínit, že detox alkoholu není "jednorázovou akcí". Mít zdravý vztah k alkoholu vyžaduje trvalé úsilí a odhodlání. Je to něco, co jsem zjistil na vlastní kůži a co se snažím předávat i Leopolde. S tímto závěrem přijde mír, klid a osvobození. Detox alkoholu je pro mě víc než jen odbourávání toxinů z těla, je to hrdinský úkol, který si zaslouží náš respekt a uznání. Prosím, buďte silní, starajte se o sebe a nebojte se požádat o pomoc, kdykoli to bude nutné.